Ahir en Pep va rebre la visita dels seus companys, en Francesc i en Joan Lluís. Com que ja té més energia, tot i que li falta alguna part del cos per muscular, va gaudir i participar de la conversa. Entre altres temes, va sortir el debat sobre les opinions de l'economista i historiador Samir Amin. Aquest egipci culte i entusiasta, defensa la influència i implicació dels moviments altermundistes en la gestió política. No sota una macro-organització, però sí en una convergència de grups i idearis. Veu que els fòrums poden pecar de narcisistes, quedar-se en la retòrica moral, repetir "estem a favor d'un món més just" sense definir una estratègia concreta que ajudi als moviments a acostar-se al seu objectiu. Amin, li sembla a en Pep, posa la el dit en la cruïlla més difícil: com traduir una doctrina lúcida i equitativa en canvis reals. Ell sempre ha estat bestant pròxim a la tesi d'Amin. Quan era estudiant ja creia en la política com agent de canvi. Va militar en grups clandestins. Després es va negar fer el pas al PSC -massa poc transformador- i ell i algun dels seus companys es van integrar al PSUC. Va aguantar estoic la debacle i va posar les seves il·lusions en IC. Tot i que ha mantingut la militància fins fa ben poc i mai hi ha deixat de creure, ha vist, segurament, que podia ajudar més a millorar desajustos socials des de la seva professió. Amb els treballadors i amb les cooperatives. No per això, ens sembla, ha deixat de creure en la necessitat d'influir, des de dins o des de fora -un altre dels dilemes- en la gestió política.
Més informació sobre Samir Amin: aquí i aquí.
Si em dius adéu
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
1 comentari:
Interessant reflexió...
Al meu entendre, el problema de la política actual és que està totalment dominada per unes entitats privades (els partits) que no tenen cap pudor a l'hora de repartir-se tots els poders (tant l'executiu com el legislatiu, però encara més vergonyosament el judicial).
Davant d'això, estem desamparats. I no crec que entrant en política ho poguessim canviar... a menys que canviin les normes (ex: llistes obertes), cosa que els partits polítics (precisament!) no permetran.
Vaja, un drama.
Dintre del possible el model dels Estats Units (on un desconegut ha guanyat les eleccions) és de lo milloret.
Publica un comentari a l'entrada